توصیه های یک متخصص تغذیه؛ تغذیه قبل و پس از واکسیناسیون

یسکافه: رییس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن، درباب تغذیه مناسب قبل و پس از واکسیناسیون کووید 19 سفارش هایی ارائه داد.

به گزارش یسکافه به نقل از مهر، فرشته فزونی اظهار داشت: با رعایت برخی نکات تغذیه ای و پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی می توانیم موجب ارتقای سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون شویم و بروز علایم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خودرا تقویت نماییم.
وی اضافه کرد: زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید. برای اینکه ممکنست هنگام تزریق واکسن گرفتار سرگیجه یا افت فشار شوید. برای جلوگیری از بروز این عوارض باید قبل از واکسن زدن صبحانه یا میان وعده ساده ای مصرف کنید و شب پیش از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزی های سبز تیره تازه نظیر اسفناج، جعفری و کلم بروکلی استفاده کنید.
فزونی اظهار داشت: این مساله خصوصاً در مورد افرادی که ترس از تزریق آمپول دارند باید رعایت شود.
وی مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر و…. بعنوان صبحانه یا میان وعده پیش از تزریق واکسن سفارش کرد.
فزونی با تاکید بر خواب کافی و استراحت در شب پیش از واکسیناسیون اضافه کرد: خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی سفارش کرد: از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه و کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون حداقل یک ساعت پیش از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. مصرف غذاهای ساده و سبک می تواند زمینه ساز یک خواب خوب باشد.
وی اشاره کرد: اهتمام کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. هم چنین مصرف یک لیوان شیر گرم به داشتن یک خواب راحت کمک می نماید.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه سفارش کرد: مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تامین آب بدن به میزان کافی قبل و پس از تزریق واکسن کووید- ۱۹ بسیار مهمست.
وی اضافه کرد: مصرف مایعات کافی نه فقط سبب عملکرد بهتر بدن در وضعیت واکسیناسیون می شود، بلکه موجب جلوگیری از افت فشار خون در افرادی می شود که به طور معمول ترس از آمپول و یا واکسن دارند.
فزونی اشاره کرد: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند درباب میزان مصرف مایعات حتما باید با پزشک خود مشورت کنند.
به گفته وی، مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ علاوه بر کمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می کنند. خصوصاً در صورت بروز تب پس از واکسیناسیون، باید مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
فزونی تصریح کرد: نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه هایی که دارای قند افزوده هستند و شربت های خیلی شیرین، نوشابه های گازدار و بطور کلی همه نوشیدنی های خیلی شیرین سبب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن می شوند.
به گفته رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
وی مصرف غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزی ها، ماهی های چرب، آجیل و مغز دانه ها به تقویت سیستم ایمنی کمک می نماید برای اینکه التهاب کمتری در بدن به وجود می آورد. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و بعد از تزریق واکسن می تواند کمک کننده باشد.
فزونی، اضافه کردن چاشنی هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا را به سبب خاصیت ضد التهابی سفارش کرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با اعلان اینکه مصرف روزانه ۵-۳و احد از گروه سبزی ها و ۴-۲ واحد از گروه میوه ها، آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن مانند سلنیوم، ویتامین Aو ویتامین C را تامین می کند، اظهار داشت: مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و بعد از واکسیناسیون در وعده های غذایی و میان وعده ها سفارش می شود.
از دیگر سفارش های رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی برای تقویت سیستم ایمنی مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین های آنست که شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت سفید (مرغ، ماهی) است.
وی اضافه کرد: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی هایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. شیر و لبنیات کم چرب نظیر ماست، پنیر و کشک نیز ضمن تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین هستند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با اشاره به این که ویتامین Dبه مقدار لازم از منابع غذایی تامین نمی گردد اظهار داشت: برمبنای دستورالعمل وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن (در مادران حامله دوز روزانه ۱۰۰۰و احد) مصرف شود.
به گفته وی، سایر ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات سبوس دار، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و حبوبات تامین می شود و نیازی به استفاده از مکمل های ویتامینی نیست.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی مصرف فست فودها، غذاهای چرب، سنگین، پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنی های خیلی شیرین را سبب تضعیف سیستم ایمنی برشمرد که زمینه را برای ابتلاء به بیماریها همچون کرونا فراهم می آورد و همیشه باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب شود.
فزونی سفارش کرد که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و بعد از واکسیناسیون از مصرف غذاهای مذکور خودداری کنید.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.