با تلاش محققان کشور صورت گرفت دستیابی به دانش فنی تولید ۴ نوع ماده استراتژیک صنایع غذایی و دارویی از جلبک

یسکافه: تیمی از پژوهشگران یکی از شرکت های فناور موفق به دستیابی به دانش فنی تولید در مقیاس نیمه صنعتی چهار نوع ماده برای صنایع غذایی و دارویی از ماکرو جلبک ها شدند که بگفته آنها در سال قبل ۴۴ تن از این مواد برای صنایع غذایی به ارزش ۲ میلیون دلار به کشور وارد شده است و سرمایه گذاری در این طرح می تواند از خروج ارز از کشور جلوگیری کند.
علی خلیلی از پژوهشگران طرح در گفت و گو با ایسنا، تمرکز تولیدات این شرکت را محصولات پایه جلبکی دانست و اظهار داشت: بر این اساس ما با همکاری اعضای هیات علمی دانشگاه تهران تمام محصولاتی که بتوان با استفاده از جلبک تولید کرد را به تولید رساندیم.
وی با تاکید بر اینکه در این راستا تابحال بیشتر از ۶۰ پروژه اجرایی شده است، افزود: از مهمترین محصولات ما می توان به تولید سدیم آلژینات اشاره نمود که از ماکروجلبک ها تهیه شده است.
خلیلی، آلژینات را ماده ای در دیواره سلول نوعی جلبک قهوه ای دانست که در آب های شور و گرم رشد می کنند، اشاره کرد: آلژینات معمولا به صورت نمک های سدیم، کلسیم، پتاسیم و نیز آلژنیک اسید در بازار عرضه می شود که در این میان سدیم آلژینات بیشترین سهم بازار را به خود مختص کرده است و شرکت ما قادر به تولید سدیم آلژینات و کلسیم آلژینات است.
وی تولید سالانه این ماده در دنیا را بیشتر از ۳۳ هزار تن ذکر کرد و تصریح کرد: این ماده علاوه بر آنکه کاربرد قوام دهندگی در صنعت غذا دارد، خواص ضد التهابی دارد؛ بدین جهت در صنایع دارویی از آن استفاده می شود.
به گفته این محقق از این ماده در صنایع غذایی به منظور پایدارکننده در ژله، سس ها، پودینگ ها و تافی های ژله ای، بستنی و در صنایع دارویی برای تولید قرص، سوسپانسیون ها، پچ پوستی ضد زخم و داروهای معده و ضد رفلاکس مانند شربت گاویسکون استفاده می شود.
خلیلی، “آگار آگار” را که یک ماده ژلاتینی است و از جلبک قرمز یا “گراسیلاریا” (Gracilaria corticata) به دست می آید را از دیگر محصولات این شرکت دانش بنیان دانست و اظهار داشت: این ماده از سویه موجود در خلیج فارس به نام جلبک “گراسیلاریا پرسیکا” تهیه شده است. “آگار آگار” یک قوام دهنده است که در صنایع غذایی و آشامیدنی و برای تولید ماست و بستنی کاربرد دارد.
وی “آگار آگار” را جزو نگهداردنده های طبیعی دانست که در صنایع غذایی تلفیقی از “آگار آگار”، سدیم آلژینات و صمغ عربی به نوشیدنی ها برای ماندگاری بیشتر استفاده می شود و افزود: این محصول در گریدهای متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد؛ به شکلی که در صنایع غذایی برای تولید آب نبات، ژله، مربا، بستنی، لبنیات، کیک و دونات و در صنایع تخمیری مانند ماست و خامه و در صنایع دارویی به منظور تولید روکش، کپسول، تغلیظ کننده صابون و محیط های کشت آزمایشگاه بهره برداری می شود.
مدیر بازرگانی این شرکت با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۷ حدود ۴۴ تن از این ماده وارد کشور شد که این میزان معادل یک میلیون دلار است، تصریح کرد: هم اکنون ما به تولید “آگار آگار” و “آلژینات” هر کدام به میزان ۵۰۰ تن در کشور دست یافتیم و در صورت سرمایه گذاری بر روی این محصول می توانیم کشور را از واردات این مواد بی نیاز نماییم. تولید این مواد در کشور صرفه جویی ۲ میلیون دلاری را به دنبال دارد.
وی، جلبک اسپرولینا را یک میکرو جلبک سبز-آبی به شکل مارپیچ توصیف کرد و اظهار داشت: این جلبک همچون گونه های جلبکی است که توانستیم با موفقیت در مقیاس صنعتی تولید نماییم. این میکروجلبک حاوی مقادیر بسیار بالای پروتئین (حدود ۶۵ درصد) است و به لحاظ میزان آنتی اکسیدان؛ قوی ترین ماده موجود شناخته شده در طبیعت به حساب می آید.
خلیلی، رقیب اصلی این محصول در طبیعت را تخم مرغ دانست و افزود: در هر ۱۰ گرم تخم مرغ ۳۰۰ میلی گرم کلسترول وجود دارد، در صورتیکه در هر ۱۰ گرم اسپیرولینا تنها ۳۵ میلی گرم کلسترول یافت می شود؛ بدین جهت این جلبک به حدی غنی از مواد غذایی است که از آن بعنوان غذای آینده Super Food یاد می شود.
وی با اشاره به اینکه جلبک اسپیرولینا در هر ۱۰۰ گرم حاوی ۵۰ درصد پروتئین و بر خلاف سایر محصولات گیاهی، حاوی همه اسید آمینه های مورد نیاز بدن است، اظهار نمود: داخل این جلبک تنها رنگدانه طبیعی آبی دنیا به نام “فیکوسیانین” وجود دارد. فیکوسیانین یک رشته پروتئینی و دومین آنتی اکسیدان قوی جهان است و ما توانستیم پودر جامد این جلبک را در مقیاس نیمه صنعتی تولید نماییم.
به گفته این فعال حوزه صنایع غذایی، فیکوسانین همین طور یکی از داروهای ضد سرطانی است و تلفیقی از آن می تواند سلول های نیمه مرده را پس از شیمی درمانی به سلول جوان تبدیل کند.
خلیلی اشاره کرد: تلفیقی از فیکوسیانین و ویتامین B۱۲ بعنوان مکمل دارویی ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرد، ضمن آنکه بعنوان آنتی اکسیدان در داروهای ضد سرطان مورد بهره برداری قرار می گیرد و در گرید انسانی نیز برای صنایع غذایی و همین طور برای تولید ماسک صورت، شامپو و کرم پوستی قابل استفاده می باشد.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.