گزارش یسکافه؛ آلودگی شیرهای پاستوریزه چقدر جدی است

به گزارش یسکافه اظهارات یک کارشناس حوزه بهداشت در برنامه تلویزیونی در خصوص آلوده بودن مواد لبنی به خصوص شیرهای پاستوریزه، با واکنش وزارت بهداشت همراه شد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، مبحث آلوده بودن مواد لبنی به خصوص شیرهای پاستوریزه به سم «آفلاتوکسین»، با واکنش های متفاوتی در فضای مجازی همراه بوده است و در این بین، وزارت بهداشت هم به این ماجرا ورود کرده و از نحوه اطلاع رسانی در برنامه تلویزیونی گلایه کرده است. بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران، مدعی شده است شیرهای پاستوریزه ای که از سوپرمارکت ها تهیه می شود، آلوده به سم آفلاتوکسین هستند که می تواند منجر به بروز سرطان کبد شود. ادعای چنین مبحث مهمی که در ارتباط مستقیم با سلامت مردم است، از ابعاد مختلف می تواند مورد توجه قرار گیرد و در این بین، نقش رسانه ملی بعنوان پر مخاطب ترین رسانه کشور که میلیون ها بیننده دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. اینکه چرا باید موضوعی در یک برنامه تلویزیونی مطرح شود و سپس پیرامون آن موضع گیری نمود. آیا بهتر نیست، چنین موضوعاتی پیش از رسانه ای شدن، به شکلی حل و فصل شود و نتیجه مبحث اطلاع رسانی گردد. بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در این برنامه زنده تلویزیونی، به آماری استناد کرده است که نتیجه پژوهش برخی از اساتید دانشگاهی بوده است. طبق آنچه او اعلام نموده است؛ ۳۳ درصد نمونه های شیر پاستوریزه آلوده به سم آفلاتوکسین بوده اند. اینکه رسانه ملی هر از چند گاهی با چنین برنامه هایی که اغلب به صورت زنده روی آنتن می رود، افکار عمومی را تحت الشعاع قرار می دهد، حرف تازه ای نیست. اما، نکته قابل توجه اهمیت برخی موضوعات است که در ارتباط مستقیم با سلامت مردم قرار دارد. ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین کدکس ها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد، اظهار داشت: باید توجه داشت میانگین این سم حدود ۵۰ تا ۶۰ نانو گرم در لیتر در تمام شیرهای کشور است. اگر مقیاس، کدکس اروپا باشد، خود عدد تقریباً بالا است چون عدد کدکس اروپا ۵۰ نانوگرم در لیتر است. اگر کدکس ایران باشد حدود ۱۰۰ است که قابل قبول و اگر کدکس آمریکا باشد که میزان آن ۵۰۰ نانوگرم است، با این معیار، تقریباً تمام نمونه ها قابل قبول هستند. وی ادامه داد: بررسی ۵۰ مطالعه در ایران در چند سال گذشته نشان داده است در خلال ۱۰ سال قبل میزان این سم در شیر رو به کاهش است. باآنکه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است، قابل قیاس نیست و حداقل ۳۰ تا ۴۰ نانو گرم در لیتر بیشتر است. حریرچی با اشاره به اینکه با عنایت به ارزیابی خطر باید به قضاوت این مورد نشست، اظهار داشت: همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است و مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم سفارش می نماییم که مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند و نکته دیگر اینکه خطر جدی این ماده با دوز ۳.۵ میلی گرم به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن شخص برسد.

وی خاطرنشان کرد: سرطان کبد اولیه در ایران عمدتاً ناشی از سیروز هپاتیت مزمن است و سرطان ناشی از آفلاتوکسین نادر است. حتی ابتلاء به سرطان اولیه کبد هم در ایران در سال های اخیر رو به کاهش است. در همین حال، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو، نسبت به طرح چنین موضوعاتی در رسانه ملی واکنش نشان داد و اظهار داشت: آفلاتوکسین موضوعی است که سال ها محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالطبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور است و مبحث جدیدی نیست که انگار یک کشف جدید باشد و در یک برنامه زنده تلویزیونی افکار عمومی را با آن بمباران کنند، گویی بلایی یک شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است. وی ادامه داد: مبحث آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است که حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان داده است در همه سال های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی کند بلکه به تشویش اذهان عمومی می انجامد.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.