مشاهده پیک کرونا در ۵ استان

یسکافه: برمبنای آخرین بررسی های صورت گرفته درباره بیماری کووید ۱۹ در کشور تا روز ۳۱ فروردین ماه با وجود آنکه در کل کشور روند نزولی بیماری مشاهده می شود اما، روند صعودی یا شروع پیک در پنج استان قم، کهکیلویه و بویراحمد، مازندران، آذربایجان غربی و اردبیل مشاهده می شود.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، برمبنای بررسی های اپیدمیولوژی صورت گرفته بر روند مبتلاشدن و گسترش ویروس کرونا در ایران و جهان که از طرف وزارت بهداشت پخش شده، تا روز ۳۱ فروردین بیش از دو میلیون و ۳۴۰ هزار و ۸۵۶ نفر در جهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند که از این تعداد ۱۶۰ هزار و ۹۰۳ نفر جان خودرا بر اثر مبتلاشدن به کرونا از دست داده اند.
بطور کلی در جهان کشورهای آمریکا، اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و آلمان رتبه های اول تا پنجم مبتلاشدن به بیماری کووید۱۹ را به خود اختصاص می دهند.

برمبنای اعلام گزارش انتشار یافته از طرف وزارت بهداشت، ایران نیز رتبه نهم مبتلاشدن به کروناویروس را به خود اختصاص می دهد و برمبنای آمار اعلام شده از طرف وزارت بهداشت تا ۳۱ فروردین ماه ۸۲ هزار و۲۱۱ نفر در کشور به کرونا مبتلا شده اند که از این تعداد ۵۱۱۸ نفر جان خودرا از دست داده و ۵۷ هزار و ۲۳ نفر نیز بهبود یافته اند. برمبنای بررسی های صورت گرفته بیشترین شناسایی موارد قطعی مبتلاشدن به این بیماری در روز ۱۱ فروردین ماه بوده است.

تحلیل احتمالی وضعـیت منحنی اپیـدمی اخیـر در استان ها برای ارزیابی روند گسترش بیماری کووید-۱۹ در استان های مختلف کشور از تحلیل روند تغییرات اتفاق افتاده برای موارد مبتلاشدن و مرگ گزارش شده روزانه استفاده شده است. برای محاسبه روند تغییرات مبتلاشدن و مرگ در ۵ روز اخیر، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش مبتلاشدن و مرگ هر روز با میانگین گرفتن از داده های همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد. سپس میزان افزایش هر روز نسبت به روز قبل محاسبه شد. در نهایت، تغییر روند مبتلاشدن و مرگ آخر با میانگین گرفتن از اعداد به دست آمده برای روزهای آخر محاسبه شد. برای تحلیل بهتر، فاکتورهای پنج روز آخر وارد آنالیز شد. برای تحلیل احتمالی وضعیت منحنی اپیدمی مواردی مدنظر قرار گرفت.
در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند مبتلاشدن و مرگ در سه روز اخیر روند افزایشی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند افزایشی دارد. در مواردی که شاخص تغییر روند مبتلاشدن نزولی ولی شاخص تغییر روند مرگ صعودی بود، احتمالاً اخیراً پیک اول اپیدمی رد شده است. در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند مبتلاشدن و مرگ در سه روز اخیر روند نزولی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند نزولی دارد. همین طور در مواردی که تغییرات ناهمگن فاکتورهای روند مبتلاشدن و مرگ و یا تغییرات بیش از اندازه انتظار هر کدام از داده های مبتلاشدن و مرگ دیده شد، رفتار ناسازگار داده ها وجود دارد و تحلیل بهتر را در ایام بعد و با داده های درست تر میتوان ارائه کرد.
در کل کشور روند نزولی طی روزهای اخیر مشاهده می شود. بنظر می رسد چهار استان گلستان، خوزستان، کردستان و خراسان جنوبی اخیراً پیک اپیدمی را تجربه کرده اند و روند صعودی یا شروع پیک در پنج استان قم، کهکیلویه و بویراحمد، مازندران، آذربایجان غربی و اردبیل مشاهده شد.
از سوی دیگر ۱۳ استان تهران، آذربایجان شرقی، البرز، قزوین، اصفهان، زنجان، لرستان، فارس، خراسان رضوی، همدان، چهارمحال و بختیاری، کرمان و ایلام روند نزولی را نشان می دهند. در مورد ۹ استان خراسان شمالی، یزد، سمنان، گیلان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان ناسازگاری داده ها اجازه تحلیل درستی از وضعیت اپیدمی را نشان نمی دهند و باید مدنظر داشت که یک استان می تواند چندین اپیدمی متوالی و چندین پیک منحنی را تجربه کند.

آیا سونامی اطلاعات در شبکه های اجتماعی، نگران کننده است؟ از شروع بیماری همه گیر کووید -۱۹، اطلاعات نادرست با سرعتی باورنکردنی در رسانه های سنتی و اجتماعی گسترش یافته است. نمودارها؛ نتیجه بررسی ۶۷۳ توئیت است. ۶۶ درصد این توییت ها توسط افراد یا گروه های غیررسمی ارسال شده است و فقط ۱۹.۲ درصد آن، متعلق به حساب های تأییدشده توییتر است. ۹۱.۲ درصد این توئیت ها محتوای جدی داشتند و حدود ۷۰ درصد از توئیت ها در مورد اطلاعات پزشکی و بهداشت عمومی بودند، در صورتیکه بقیه مربوط به عوامل اجتماعی، سیاسی و مالی بودند. در کل؛ ۲۴.۸ درصد از این توئیت ها دارای اطلاعات غلط و ۱۷.۴ درصد دارای اطلاعات غیر قابل اطمینان در مورد این همهگیری بودند. میزان اطلاعات غلط در میان حساب های فردی و گروه های غیررسمی بیشتر بود. توئیت های انجام گرفته از حساب های بهداشت و درمان، پایین ترین میزان اطلاعات غیرقابل اطمینان را داشتند و کلمه کلیدی “۱۹-COVID “کم ترین میزان اطلاعات غلط و غیرقابل توجیه را داشت.
نکته قابل توجه این است که تعداد لایک و بازنشر هر توئیت، ربطی به محتوای غلط یا غیرقابل اطمینان آن توئیت نداشت. در واقع، این اطلاعات بدان معناست که اطلاعات نادرست می تواند با سهولت در بستر رسانه های اجتماعی گسترش یابد. در این مطالعه نشان داده می شود که درصد اطلاعات غلط و غیرقابل اطمینان به طرز نگران کننده ای زیاد است. این نتایج، با نتایج منتشرشده در اپیدمی های مشابه اخیر منطبق است، جایی که رسانه های اجتماعی نقش مهمی در انتشار اطلاعات غلط داشتند. این پدیده هنگامی که آگاهی و اقدامات پیشگیرانه مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است، امنیت عمومی را به خطر می اندازد. متولیان سلامت جوامع، دولت ها و شرکت های خصوصی باید این تهدید را بشناسند و به سرعت برای گردش اطلاعات درست در محیط رسانه های اجتماعی، اقدامات لازم را انجام دهند.

درس آموخته های کشورهای جهان در مواجهه با کووید-۱۹: ایسلند ایسلند، شمالی ترین کشور اروپا و جزیره ای واقع در شمال اقیانوس اطلس با مساحت ۱۰۰ هزار و ۲۵۰ کیلومتر مربع و جمعیت ۳۴۰ هزار و ۷۹۵ نفر است. اپیدمی کووید -۱۹ در این کشور از نهم اسفندماه ۱۳۹۸ شروع شد. بعد از حدود ۴۰ روز از زمان شناسایی نخستین مورد در این کشور، روند مبتلاشدن به حالت نسبتاً پایدار رسیده است. هرچند ایسلند جمعیت کمی دارد و این مسئله می تواند در مدیریت بیماری تأثیرگذار باشد، اما این کشور از نمونه های موفق مقابله با بیماری با اقدامات تشخیصی و انجام آزمایش ها در سطح وسیع (آزمایش ۱۱ درصد کل جمعیت) است.
در این کشور تابحال ۱۷۵۴ مورد تأییدشده بیماری و ۹ مورد مرگ گزارش شده است. برمبنای مطالعات انجام شده در این کشور بیش از ۴۰ درصد بیماران بدون علایم بالینی بودند. بعضی از تجارب و اقدامات انجام شده در این کشور شامل موارد زیر می باشد:
_دقت و سرعت عمل در انجام اقدامات پیشگیرانه
_آغاز نخستین سری انبوه آزمایش ها یک ماه پیش از کشف نخستین مورد بیماری در کشور
_آزمایش تمام افراد مشکوک علامت دار، افرادی که مسافرت های مشکوک داشته یا با افراد مشکوک به بیماری در ارتباط بودند
_ردیابی تماس ها به صورت جدی با همکاری سیستم سلامت و پلیس و نیز ایجاد اپلیکشنی برای کمک به ردیابی تماس ها که این اقدامات موجب شد تا بیش از ۶۰ درصد موارد جدید بیماری از افراد تحت ردیابی و در قرنطینه باشند.
_محدودیت های تجمع بیش از ۲۰ نفر
_باز ماندن مدارس ابتدایی و مراکز مهد کودک و برخی رستوران ها با صندلی محدود.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.