سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور؛ والدین به تغذیه کودکان در سن ۶ تا ۱۲ سالگی توجه نمایند

به گزارش یسکافه سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، اظهار داشت: غذای دریافتی کودکان در سنین 6 تا 12 سال بهتر است طوری تنظیم شود که رشد و نمو آنها مطلوب باشد و از چاقی پیشگیری کند.

به گزارش یسکافه به نقل از مهر، جلال الدین میرزای رزاز، درباره تغذیه در کودکان ۶ تا ۱۲ سال، اشاره کرد: رشد کودکان در سنین ۶ تا ۱۲ آهسته اما با ثبات است و طی سالهای آخر دبستان، مقارن با شروع جهش رشد، به ویِژه در دختران است. این در حالیست که بطور متوسط در هر سال ۳ تا ۳.۵ کیلوگرم به وزن و ۶ سانتی متر به قد کودک اضافه می شود که نسبت به میزان رشد، مصرف غذا نیز بیشتر خواهد شد. بدین سبب تامین انرژی موردنیاز بسیار لازم است.
وی اضافه کرد: میزان انرژی مورد نیاز کودکان مدرسه ای، به سبب تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرک و سرعت رشد آنها متفاوت می باشد و هر چه میزان تحرک و فعالیت بدنی کودک بیشتر باشد نیاز او به انرژی نیز بیشتر خواهد بود.
رئیس انجمن تغذیه ایران افزود: برای تامین انرژی موردنیاز کودکان در سنین مدرسه سفارش می شود تا جایی که امکان دارد از انواع گروه های غذایی همچون گروه نان و غلات (مانند نان، برنج و…)، گوشت و جانشین ها (گوشت، تخم مرغ و…)، لبنیات کم چرب، میوه و سبزی ها به مقدار کافی و متنوع در برنامه غذایی روزانه کودکان گنجانده شود.
رزاز اظهار داشت: به خصوص مصرف گروه شیر و لبنیات در این سنین برای رشد و استواری دندان و استخوان ها ضروری می باشد. اضافه کردن مقداری عسل به شیر نیز ممکنست دانش آموز را به خوردن شیر علاقمند کند و یا می توان شیر را به صورت غذاهایی مثل فرنی و شیر برنج به کودک داد.
وی با اعلان اینکه بطور معمول کودکان در این سنین علاقه ای به مصرف سبزی های تازه همراه با غذا ندارند، گفت: بهتر است والدین سبزیجات خام مثل هویج، گوجه فرنگی، کاهو، گل کلم و سبزیجات پخته مثل چغندر پخته (لبو)، نخود فرنگی و کدو حلوایی را بعنوان میان وعده به کودکان بدهند و یا به صورت پخته در مواد غذایی استفاده کنند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه اشاره کرد: سوء تغذیه اثرات جبران ناپذیری برای کودک به جا می گذارد. محققین اعتقاد دارند که کوتاهی قد کودکان علاوه بر ژنتیک، تحت تاثیر تغذیه نامناسب است. کوتاه قدی ناشی از کمبود روی یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای کشور ما است. کمبود شدید یا متوسط ویتامین A، آهن، کلسیم و ید نیز در کمبود رشد کودکان موثر هستند. بدین سبب پایش رشد کودکان بسیار مهمست.
رزاز اضافه کرد: مطالعات نشان داده است که تغذیه صحیح در قدرت یادگیری کودکان موثر است و نخوردن صبحانه می تواند اثرات منفی بر یادگیری کودک داشته باشد و سبب اختلال تمرکز حواس می شود. همین طور نخوردن صبحانه در صورتیکه تداوم یابد و تبدیل به یک عادت شود، سبب کمبود دریافت مواد مغذی روزانه مورد نیاز فرد می شود که در وعده های غذایی دیگر جایگزین نخواهد شد و در نتیجه کمبود انرژی، ویتامین ها و مواد معدنی ایجاد می شود. بدین سبب کودکان در این سن روزانه باید سه وعده غذای اصلی را بخورند و هیچ وعده غذایی را حذف نکنند.
وی اظهار داشت: برای تاثیر بهتر برای رشد کودک، والدین باید سحرخیزی، ورزش صبحگاهی و خوردن صبحانه در محیط خانواده را به کودکان خود بیاموزند. غذاهایی از قبیل فرنی، شیر، برنج، حلیم، عدسی، نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی، نان و ارده و شیره، همراه با یک لیوان شیر یک صبحانه مقوی و سالم برای کودکان سنین مدرسه بشمار می رود.
رئیس انجمن تغذیه ایران با اعلان اینکه دانش آموزان در سنین مدرسه به خوردن غذا در وعده های بیشتری نیاز دارند و باید وعده های اصلی، میان وعده مصرف کنند، بیان داشت: ارزش غذایی میان وعده ها باید در نظر گرفته شود. موادی دارای ارزش هستند که از یک یا چند گروه اصلی غذایی تهیه شده باشند. استفاده از انجیر خشک، بادام، گردو، برگه زردآلو و انواع کوکو و کتلت خانگی، نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی، ساندویچ مرغ و سبزیجات می تواند بعنوان میان وعده برای کودکان مصرف شود.
رزاز اضافه کرد: مصرف تنقلاتی از قبیل پفک، چیپس به خصوص پیش از وعده های غذایی به سبب ایجاد سیری کاذب، کودکان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی موردنیاز رشد کودک را تامین کند، باز می دارد. از طرف دیگر نمک آن ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می دهد. مصرف بی رویه نوشابه همراه مواد غذایی نیز علاوه بر سیری کاذب، جذب مواد مغذی مانند کلسیم را مختل می کند. بدین سبب بهتر است دسترسی به تنقلات را برای کودکان کاهش داد.
وی به فعالیت بدنی در دوران کودکی اشاره نمود و گفت: از نظر تعامل اجتماعی، رشد و حفظ تعادل انرژی برای کودکان بسیار مهم می باشد. فعالیت بدنی به کنترل وزن کودک کمک می نماید. همین طور می تواند خطر مبتلاشدن به دیابت نوع ۲ یا بیماری قلبی عروقی را در بزرگسالی کم کند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اشاره کرد: فعالیت بدنی در دوران کودکی از اهمیت ویژه ای برخوردارست چونکه می تواند به افزایش توده استخوانی کمک نماید که اثرات طولانی مدت بر سلامت استخوان ها دارد.
رزاز اظهار داشت: سفارش می شود کودکان و نوجوانان هر روز حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط و حداقل دو بار در هفته، کارهایی همچون دویدن، دوچرخه سواری و شنا که موجب بهبود سلامت استخوان، قدرت عضلات و انعطاف پذیری می شود، انجام دهند.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.