۳ عامل بروز سرطان ها

به گزارش یسکافه عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر واحد ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با اشاره به اینکه تغذیه ناسالم، کم تحرکی و اضافه وزن عامل حدود یک چهارم تا یک سوم سرطان ها است، اظهار داشت: رژیم های غذایی برپایه گیاهخواری می توانند به جلوگیری از بروز سرطان کمک کنند.

دکتر مرجان عجمی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به برخی از عوامل موثر در بروز سرطان، اظهار داشت: سرطان که با رشد غیر نرمال و کنترل نشده سلول ها و گاهی حمله آنها به بافت های مجاور همراه می باشد، توسط برخی ترکیبات بیواکتیو موجود در مواد غذایی می تواند ممانعت شود و یا حداقل بروز آن به تاخیر افتد. مجموعه ای از عوامل ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی می توانند در ایجاد سرطان نقش داشته باشند. برپایه گزارش انستیتو جهانی تحقیقات سرطان، حدود یک چهارم تا یک سوم سرطان ها به علت تغذیه ناسالم، کم تحرکی و اضافه وزن است که این امر با اتخاذ سبک زندگی سالم قابل پیشگیری است. کنترل وزن، انتخاب های درست غذایی و فعالیت بدنی مهم ترین عوامل تعیین کننده و قابل اصلاح برای کاهش خطر بروز سرطان هستند.

وی اضافه کرد: تنظیم یک برنامه غذایی خوب، علمی همراه با هنرمندی و مهارت است، مهارتی که به باعث آن یک برنامه غذایی برای تمام گروه های سنی خانوار، کافی از نظر تغذیه ای، مطابق با بودجه خانوار با رعایت اصل تنوع و تعادل و استفاده از همه ۵ گروه غذایی شامل گروه نان و غلات با تکیه بر غلات کامل و نان های سبوس دار، انواع میوه و سبزی با رنگهای متفاوت، گوشت های کم چرب و انواع پروتئین های گیاهی مثل حبوبات، لبنیات کم چرب، مغزها و دانه ها تنظیم و عرضه می شود. محدود کردن قند، شکر، نمک، منابع حاوی چربی اشباع مانند روغن حیوانی، دنبه، کره پاستوریزه و چربی ترانس مانند روغن نباتی نیمه جامد و کره گیاهی می تواند از بروز سرطان پیشگیری کند.

عجمی افزود: باید توجه کرد که بافت چربی بدن از لحاظ متابولیکی فعال است و استروژن و پروتئین هایی را می سازد که سبب افزایش سطح انسولین وافزایش هورمون هایی می شود که می توانند در بدن التهاب ایجاد کنند. افزایش سطح انسولین با سرطان های آندومتر، پانکراس، کلون و پستان در ارتباطست. هرچه مدت زمان چاقی بیشتر باشد احتمال بروز سرطان هم بیشتر است. کربوهیدرات ساده مانند قند و شکر سبب افزایش سطح انسولین، عامل های رشد و IGF۱ می شود که این عوامل می توانند به افزایش بروز سرطان کمک کنند.
لزوم تنظیم رژیم غذایی بر پایه پروتئین های گیاهی
وی همینطور اظهار نمود: پروتئین ها بسته به منشاء و میزان کل کالری دریافتی از رژیم غذایی می توانند خطر مبتلا شدن به سرطان را افزایش یا کاهش دهند. سفارش می شود که رژیم های غذایی بر پایه پروتئین های گیاهی تنظیم و استفاده گردد. مصرف گوشت های فرآوری شده دودی، نمک سود و حاوی نگهدارنده مانند نیترات احتمال تولید نیتروزآمین و نیتروزآمید را زیاد می کند که خود موتاژن و سرطان زا هستند و می توانند با بروز سرطان بخصوص سرطان کولورکتال در ارتباط باشند، برخی مطالعات نشان داده اند احتمال مبتلا شدن به سرطان کولورکتال در افرادی که هر روز ۵۰ گرم گوشت فرآوری شده(معادل یک هات داگ) مصرف می کنند ۱۸ درصد افزایش می یابد. مصرف گوشت قرمز هم احتمال بروز سرطان های کلورکتال، پانکراس و پروستات را زیاد می کند.
انواع روش های طبخ گوشت و تأثیر آنها بر بروز سرطان
عجمی ضمن اشاره به انواع روش های طبخ گوشت و تأثیر آنها بر بروز سرطان اظهار داشت: طبخ گوشت و سرخ کردن آن در دمای بالاتر از ۲۰۴ درجه سانتیگراد می تواند باعث تولید آمین های آروماتیک پلی سیکلیک شود که خود یکی از عوامل سرطان زا است. جالب است بدانیم خطر تولید ترکیبات سرطان زا به ترتیب با گریل کردن روی ذغال، شعله گاز و فر(آون) کاسته می شود. همینطور مرغ گریل شده کمتر از گوشت گریل شده ترکیبات آروماتیک تولید می کند.

وی تصریح کرد: رژیم های غذایی برپایه گیاهخواری می توانند به جلوگیری از بروز سرطان کمک کنند، فیبر بالا در این نوع رژیم سبب کاهش خطر مبتلا شدن به سرطان کولورکتال می شود. فیبر بیشتر باعث سیری بیشتر و در نتیجه چاقی کمتر می شود. کاهش بافت چربی با کاهش تولید عوامل التهاب زا و کاهش خطر بروز سرطان ها می تواند در ارتباط باشد. مصرف بیشتر آنتی اکسیدان ها، پلی فنول ها و ویتامین های C، E و سلنیم هم به کاهش احتمال بروز سرطان کمک می نماید. کپسایسین که یک ماده فعال موجود در فلفل قرمز است دارای خاصیت سرکوب تومور و ضد سرطان است که می تواند به کاهش بروز سرطان کمک نماید.

عجمی همینطور اظهار داشت: همینطور کاتچین ها که پلی فنول های طبیعی موجود در چای سبز هستند خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی دارند. یک مطالعه کوهورت در خلال ۱۰ سال نشان داده است مصرف چای سبز به میزان ۱۰ لیوان در روز احیانا می تواند خطر مبتلا شدن به سرطان را در خانم ها ۳/۷ سال و در آقایان ۲/۳ سال به تعویق اندازد. لیکوپن که یکی از کاروتنوئید های موجود در گوجه فرنگی، هندوانه و گریپ فروت است و باعث رنگ قرمز این موادغذایی میشود، در مقابل خیلی از بدخیمی ها همچون سرطان پروستات اثر محافظتی دارد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه سفارش می شود یک رژیم غذایی متنوع و متعادل عموما بر پایه مواد غذایی گیاهی داشته باشید، اظهار داشت: در طول روز حداقل معادل دو تا ۲.۵ لیوان میوه و سبزی بخورید. غلات کامل و سبوسدار را جایگزین کربوهیدرات ساده و تصفیه شده کنید و مصرف گوشت های فرآوری شده، قند، شکر و نمک و چربی را محدود کنید. آب کافی بنوشید و در طول هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.