مهر بررسی می کند؛ حذف معجون سلامتی از سبد غذایی فقرا

شاید زمانی نه چندان دور، وجود تخم مرغ در سبد غذایی خیلی هم جالب نبود. اما، حالا به غذای لاکچری تبدیل گشته و فقرا نمی توانند از خواص منحصر به فرد این فرآورده غذایی به وفور استفاده کنند.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، تخم مرغ بعنوان «معجون سلامتی» یکی از معدود غذاهای کامل و مغذی طبیعی است که نیازهای بدن را به صورت متعادل تأمین می کند. اما، گران شدن این محصول غذایی، سبب شده تا سبد غذایی فقرا از تخم مرغ خالی شود. تخم مرغ یکی از مغذی ترین، سالم ترین و پرمصرف ترین مواد غذایی در جهان است که نیازهای بدن را به صورت متعادل تأمین می کند. عمده ترین خصوصیت تخم مرغ و وجه تمایز آن با سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئین باکیفیت بالا (دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری) و مقادیر قابل توجه ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مانند ید، فسفر، روی، آهن، سلنیم و کلسیم آن است. علاوه بر این کولین تخم مرغ، صرف نظر از تاثیر قابل توجه بر روی عملکرد مغز و سیستم عصبی، بر روی سلامت قلب و عروق هم مؤثر است و توانایی یادگیری را در دوران زندگی تقویت می کند. تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین B۱۲ هم هست و با عنایت به نقش این ویتامین در روند تبدیل هموسیستئین به مولکول های بی خطر احتمال می رود که در کاهش احتمال خطر ابتلاء به بیماری های قلبی-عروقی، اسکیزوفرنی و آلزایمر و برخی سرطان ها نقش داشته باشد. همینطور از آنجاییکه تخم مرغ با حجم کمتر، منبع انرژی مناسبی برای بدن است، ماده غذایی مناسبی برای کاهش وزن در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی است. مصرف تخم مرغ برای کدام گروههای سنی سفارش می شود در برنامه غذایی کودک پس از ۶ ماهگی باید تخم مرغ وجود داشته باشد تا ضمن تأمین بخشی از نیازهای غذایی کودکان از ابتلاء به کوتاه قدی این گروه سنی پیشگیری شود. تخم مرغ به علت داشتن پروتئین و ویتامین های فراوان یکی از اقلام غذایی ضروری در برنامه غذایی مادران آبستن هم هست. مصرف روزانه تخم مرغ، به صورت آب پز (زرده و سفیده کاملاً سفت)، در تمامی گروههای سنی (کودکان، نوجوانان، زنان آبستن و شیرده، ورزشکاران و تمامی بزرگسالان سالم) سفارش می شود؛ به جز در مواردی که فرد مبتلا به بیماری های چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، فشارخون بالا و کلسترول بالا باشد یا سابقه این بیماری ها در خانواده فرد وجود داشته باشد که در این صورت این افراد می توانند روزانه از سفیده تخم مرغ که سرشار از پروتئین و فاقد چربی است، مصرف کنند و در مورد زرده تخم مرغ سفارش بر این است که حداکثر سه عدد زرده تخم مرغ در هفته به شکل تخم مرغ ساده و یا استفاده شده در سایر غذاها مثل انواع کوکو و کتلت و…، مصرف شود. آیا مصرف تخم مرغ تأثیری در پیشگیری و یا درمان کرونا دارد لیلا فرزاد رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، می گوید: عملکرد سیستم ایمنی بدن نقشی مهمی در جلوگیری از بیماری ها همچون بیماری ویروس کرونا دارد که یکی از مهم ترین عواملی که عملکرد مطلوب این سیستم را مختل می کند، سوءتغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است. با برخورداری از الگوی غذایی سالم، علاوه بر پیشگیری و بهبود روند درمان؛ میتوان در دوران بازتوانی، به تسریع در فرایند ترمیم سیستم ایمنی، ترمیم بافت های صدمه دیده و بازگشت به فیزیولوژی نرمال بدن و پیشگیری از ابتلای باردیگر، کمک کرد. تخم مرغ، این معجون سلامتی، یکی از کامل ترین و ارزان ترین منابع پروتئینی با ضریب پروتئینی ۹۳.۷ درصد؛ دارای بالاترین زیست فراهمی نسبت به سایر منابع پروتئینی است و این در شرایطی است که ارزش بیولوژیکی برای شیر ۸۴.۵ درصد، ماهی ۷۶ درصد و گوشت گاو ۷۴.۳ درصد تعیین شده است که استفاده از آن در رژیم غذایی در این برهه زمانی حساس به علت همه گیری بیماری کرونا بسیار مهم می باشد. همینطور مقادیر قابل توجه ویتامین های موجود در تخم مرغ شامل ویتامین های گروه B(ریبوفلاوین، فولات، B۶ و B۱۲)، A، D و E و هم روی موجود در آن، برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بسیار مفید و مؤثر است و هم در پیشگیری و در دوران ابتلاء و نقاهت بیماران کرونایی، مصرف روزانه آن سفارش می شود. آیا مصرف تخم مرغ، سبب افزایش کلسترول خون می شود چربی های اشباع شده بخصوص از نوع ترانس موجود در غذا بیشترین تاثیر را بر روی سطح کلسترول خون می گذارند و در این بین، کلسترول غذا نقشی ندارد. طبیعی است وقتی که چربی های اشباع نشده، جایگزین چربی های اشباع شده شوند، کلسترول خون پایین می آید. عمده چربی موجود در زرده تخم مرغ از نوع غیر اشباع است؛ ازاین رو ارتباط قابل توجهی با افزایش کلسترول خون نداشته و کلسترول آن، اثر مضری بر روی کلسترول خون و برای قلب و کبد ندارد. جالب است، بدانیم مصرف تخم مرغ به صورت غیر مستقیم، باعث کاهش مرگ و میر ناشی از حمله قلبی می شود. بیشترین تحقیقات علمی اخیر نشان داده؛ خوردن تخم مرغ در گروههای جمعیتی مختلف دنیا و یا در داخل یک گروه جمعیتی خاص، ارتباطی با کلسترول خون ندارد در تخم مرغ فقط یک سوم اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن تولید می شود از نوع HDL (کلسترول خوب) و LDL کم آتروژنیک است. توصیه های بهداشتی در هنگام خرید تخم مرغ به رغم این که دیگر نمی توان تخم مرغ خورد، اما اگر مقرر است این فرآورده غذایی را تهیه نماییم، بهتر است حداقل نکات بهداشتی را مورد توجه قرار دهیم. پوسته تخم مرغ غیر بسته بندی در معرض آلودگی های محیطی و ترشحات تنفسی افراد مختلف است، ازاین رو در شرایط همه گیری کرونا ویروس از خرید و مصرف تخم مرغ غیر بسته بندی خودداری کنید. تخم مرغ را در بسته بندی های بهداشتی خریداری و بسته بندی آنرا ضدعفونی کنید. تخم مرغ بسته بندی شده را با بسته اصلی آن در یخچال نگهداری کنید. بلافاصله بعد از خرید تخم مرغ، آنرا در یخچال بگذارید. تخم مرغ را از فروشگاه هایی که اقدام به نگهداری تخم مرغ در یخچال می کنند، خریداری کنید. تخم مرغ های غیر بسته بندی را به علت این که دارای امکان شکستگی، ترک و آلودگی هستند، خریداری نکنید. اگر در خلال حمل به منزل تخم مرغی ترک برداشت و یا شکست محتویات آنرا در یک ظرف تمیز و درپوش دار ریخته، در یخچال نگهداری و طی حداکثر دو روز آنرا مصرف کنید. هیچگاه تخم مرغ را برای نگهداری نشویید؛ چونکه راه ورود میکروب از راه منافذ موجود روی پوسته باز می شود و آلودگی به داخل آن راه می یابد، ولی بسته بندی آنرا ضدعفونی کنید.
بهترین درجه حرارت نگهداری تخم مرغ در یخچال صفر تا ۴ درجه سانتی گراد و رطوبت ۸۵ درصد است. گرمای بیش از اندازه سبب تسریع در کاهش کیفیت تخم مرغ و افزایش سرعت فاسد شدگی آن می شود که این موضوع، سبب مخلوط شدن زرده و سفیده می شود. تخم مرغ دارای روزنه های بسیاری در سطح پوسته خود است و از این طریق می تواند بوی سایر مواد غذایی را به خود جذب نماید، برای پیشگیری از این امر تخم مرغ ها را در بسته بندی خود در یخچال نگهداری کنید. تخم مرغ تازه را میتوان حدود ۴ هفته در یخچال نگهداری کرد. تخم مرغ هم مانند همه مواد غذایی باید تاریخ مصرف مناسبی داشته باشد.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.