گزارش مهر به بهانه هفته تغذیه با شیرمادر؛ راز پنهان تغذیه با شیرمادر

به گزارش یسکافه شیر مادر بهترین و کامل ترین غذای انحصاری نوزاد از آغاز تولد تا آخر ۶ ماهگی است. اما، آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان داده است که هنوز ۵۳ درصد نوزادان ایرانی بدون شیرمادر تغذیه می کنند.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، بر مبنای تحقیقات ملی، تغذیه انحصاری با شیرمادر در کشور سال ۷۹ بالغ بر ۴۴.۱ درصد بود که در سال ۸۹ به ۵۳.۱ درصد و در سال ۹۶ به ۴۷.۴ درصد رسید. همچنین، تغذیه انحصاری با شیرمادر در سال ۹۶ برای شهرها ۴۵.۹ درصد و روستاها ۵۰.۹ درصد بوده است. این مورد نشان داده است که وضعیت در شهرها که جمعیت بیشتری نسبت به روستاهای کشور دارند، چندان خوب نیست و باید نسبت به ترویج برنامه تغذیه با شیرمادر، بیشتر اطلاع رسانی و آموزش داد. تغذیه با شیرمادر از بدو تولد تا آخر ۶ ماهگی، چه خصوصیت هایی دارد و اگر نوزاد به هر علتی از شیرخشک بعنوان تغذیه انحصاری استفاده کرد، چه بیماری هایی او را در بزرگسالی تهدید می کند. این پرسش ها را با مژگان اعلایی کارشناس مامایی و مشاور تغذیه با شیرمادر مطرح کردیم. آنچه این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، در گفتگو با خبرنگار مهر بر اهمیت آن تاکید داشت، راز سر به مُهرِ «شیرمادر» بود. اعلایی ضمن اشاره به هفته جهانی تغذیه با شیرمادر که همه ساله از ۱ تا ۷ اگوست، برابر با ۱۰ تا ۱۶ مرداد برگزار می شود، اظهار داشت: هدف از هفته تغذیه با شیرمادر، تشویق مادران به اهمیت شیرمادر برای نوزاد است. اولین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر وی ضمن اشاره به شعار سال جاری هفته تغذیه با شیرمادر که «قدمی رو به جلو برای تغذیه با شیرمادر» نامگذاری شده است، اضافه کرد: نخستین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر، پشتیبانی از مادران در دوران شیردهی به نوزاد است. زیرا، پشتیبانی از مادران شیرده، سبب می شود آنها در زندگی اجتماعی، موفق تر شوند. نخستین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر، پشتیبانی از مادران در دوران شیردهی به نوزاد است این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، مهم ترین حامی مادران شیرده را همسر آنها دانست و اظهار داشت: در کنار مادر، همسر نقش به سزایی در دوره شیردهی نوزاد دارد. به صورتی که همسر با بغل کردن نوزاد، می تواند تمامی حس های پدری را به فرزندش منتقل کند. اعلایی در پاسخ به این سؤال که چرا آمار نوزادانی که با شیرمادر تغذیه می کنند، به نسبت نوزادان شیرخشکی کمتر است، اضافه کرد: نخستین علت آن، عدم آموزش مادران است. همچنین، عدم حمایت مادر از جانب خانواده و بستگان، به این مورد دامن می زند که او از شیرخشک برای تغذیه نوزاد استفاده نماید.
وی ضمن اشاره به صدمه های جسمی و روحی مادرانی که برای تغذیه نوزاد از شیرخشک استفاده می نمایند، اظهار داشت: افسردگی های پس از زایمان، در میان مادرانی که شیردهی ندارند، بیشتر بروز می کند. اولین واکسن نوزاد را بشناسیم اعلایی به خصوصیت های تغذیه با شیرمادر اشاره نمود و اضافه کرد: مهم ترین کارکرد شیرمادر، اینست که سیستم دفاعی بدن نوزاد را در مقابل انواع بیماری ها مقاوم می کند. این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر تصریح کرد: تغذیه با شیرمادر باید از همان ساعات اولیه تولد نوزاد آغاز شود. وی از «آغوز» بعنوان نخستین واکسن نوزاد یاد کرد و اظهار داشت: کودکانی که با شیرمادر تغذیه کرده اند، از سیستم ایمنی بالایی در مقابل انواع بیماری ها و عفونت ها برخوردار می باشند. اعلایی اضافه کرد: تحقیقات نشان داده تغذیه با شیرمادر تا ۲۳ ماهگی می تواند سالانه ۸۲۰ هزار کودک زیر ۵ سال را از مرگ نجات دهد. تغذیه با شیرمادر می تواند سالانه ۸۲۰ هزار کودک زیر ۵ سال را از مرگ نجات دهد این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، به مهم ترین خصوصیت پنهان شیرمادر اشاره نمود و اظهار داشت: مهم ترین خصوصیت تغذیه با شیرمادر، اثر تربیت پذیری است. یعنی، کودکانی که شیرمادر خورده اند، از تربیت پذیری بهتری برخوردار می باشند. ماجرای قطع شیردهی شبانه به نوزاد اعلایی با عنوان این مطلب که نوزاد تا ۴۰ روز پس از تولد بین ۸ تا ۱۲ نوبت تغذیه با شیرمادر دارد، اضافه کرد: یکی از اشکالات در تغذیه نوزاد با شیرمادر، سفارش متخصص اطفال به قطع شیردهی شبانه به نوزاد است. در صورتیکه این مورد به هیچ عنوان علمی نیست. زیرا، به مادران گفته می شود اگر شیر شبانه را ادامه بدهید، فرزند شما در آینده گرفتار مشکل فک و دندان می شوند و دندان های پوسیده خواهند داشت که این مورد درست نیست. این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر با عنوان این مطلب که شیرمادر از بروز بیماری ها در بزرگسالی پیشگیری می کند، اظهار داشت: بروز بیماری هایی مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان ها، پوکی استخوان و…، در افرادی که از شیرمادر تغذیه کرده اند، خیلی کمتر از کسانی است که با شیرخشک بزرگ شده اند. اعلایی تصریح کرد: سیستم دفاعی قوی تر و بهره هوشی بالاتر، از خصوصیت های تغذیه با شیرمادر است. عارضه شیر ندادن به نوزاد برای مادر وی در مورد خطرات و عارضه های شیر ندادن مادران، اظهار داشت: این قبیل از مادران که نوزاد را از شیر خود محروم می کنند، گرفتار عروق خونی سینه می شوند. کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر اضافه کرد: این مادران، در سه تا پنج روز اول پس از تولد گرفتار درد شدید سینه می شوند که اگر در چند روز اول درمان نشود، منجر به تورم و در نهایت به آبسه تبدیل می شود که ملزم به جراحی است. اعلایی به صدمه های تلفیق شیرمادر و شیرخشک در تغذیه نوزاد اشاره نمود و اظهار داشت: وقتی دفعات تغذیه با شیرخشک افزایش می یابد، شاهد سیری کاذب نوزاد هستیم. وی با تأیید این مورد که شیرخشک به مثابه فست فود نوزادی است که سیری کاذب ایجاد می کند، اضافه کرد: اغلب بچه هایی که شیرخشک می خورند، گرفتار ریفلاکس های شدید، یبوست، بی قراری و…، می شوند. اعلایی تصریح کرد: شیرمادر تنها پروتئینی است که به کلیه ها صدمه نمی زند شیرمادر تنها پروتئینی است که به کلیه ها صدمه نمی زند. هر چقدر که با شیرمادر میزان بروز بدخیمی ها و سرطان ها پایین می آید، به همان میزان با شیرخشک این بیماری ها بالا می رود. پاندمی کرونا و شیردهی مادران وی به تبعات پاندمی کرونا بر کاهش تغذیه با شیرمادر اشاره نمود و اظهار داشت: تغذیه با شیرمادر در دوران کرونا به شدت نزول کرده است. در صورتیکه ثابت نشده به لحاظ علمی که نوزاد از مادر کرونایی مبتلا می شود. اعلایی افزود: نوزاد از راه شیرمادر کرونا نمی گیرد. فقط باید هنگام تغذیه نوزاد، پروتکلهای بهداشتی توسط مادر رعایت شود. وی ادامه داد: شستن دست ها پیش از شیردهی، زدن ماسک، شستن سینه پس از عطسه برای یک نوبت، همچون دستورالعمل های بهداشتی است که مادر باید رعایت کند. کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر در انتها با عنوان این مطلب که شیرمادر برای نوزاد نارس هم بهترین تغذیه است، اظهار داشت: دوشیدن شیر و نگهداری آن، برای تغذیه این قبیل نوزادان، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد.

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.