در نشست خبری مطرح شد؛ تغذیه قبل و پس از واکسن کرونا را جدی بگیرید

به گزارش یسکافه مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: نحوه تغذیه قبل و پس از تزریق واکسن اهمیت دارد تا بدن پاسخ مناسب تری به واکسن بدهد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، زهرا عبداللهی، روز شنبه ۱۱ دیماه ۱۴۰۰ در نشست خبری که به صورت آنلاین برگزار شد، عنوان کرد: بسیج ملی تغذیه سالم سال جاری هم طبق روال سالهای گذشته از ۱۵ تا ۳۰ دی به مدت دو هفته در سطح کشور با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی و همچنین بخش های ذی ربط همچون آموزش و پرورش، شهرداری، بهزیستی، معاونت های بهداشت و درمان نیروهای انتظامی، سپاه و… در کشور اجرا می شود. وی افزود: هدف از برگزاری بسیج ملی تغذیه سالم، انتشار پیام هایی است که در شرایط فعلی کرونا و به علت نقش تغذیه صحیح در مدیریت کرونا اهمیت می یابد. به قول عبداللهی، در دو هفته برنامه بسیج ملی تغذیه سالم در کشور، بر دو مبحث متمرکز می شویم که به مردم بگوییم با رعایت یک الگوی غذایی درست در شرایط فعلی، حتی میتوان بیماری کرونا را کنترل کرد. وی ادامه داد: تغذیه صحیح نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. اصولاً در افرادی که سیستم ایمنی بدن به علت تغذیه نامناسب تضعیف می شود، قاعدتاً مقاومت بدن در مقابل این ویروس کمتر بوده و حتی امکان دارد شدت و حدت بیماری و دوره بهبودی و نقاهت هم افزایش یابد. مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به تاثیر تغذیه در زمان انجام واکسیناسیون، بیان نمود: نحوه تغذیه حتی قبل و پس از تزریق واکسن اهمیت دارد تا بدن پاسخ مناسب تری به واکسن بدهد، پاسخ مناسب بدن به واکسن وابسته به عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن است. بعنوان مثال می گوئیم موقع واکسیناسیون ناشتا نباشید چونکه ناشتایی موقع واکسیناسیون در بعضی افراد منجر به افت فشار خون می شود. سفارش دیگر این است که باید به میزان کافی آب و مایعات مصرف کنید؛ در یک برنامه غذایی صحیح باید روزانه بین ۶ تا ۸ لیوان آب و مایعات مصرف کرد. خوردن آب و مایعات قبل و پس از واکسیناسیون سبب بهبود عملکرد سیستم ایمنی می شود چون کم آبی بدن سبب عملکرد نامطلوب سیستم ایمنی می شود. انواع مایعات و غذاهای آبکی علاوه بر آب قبل و پس از واکسیناسیون مناسب می باشد. وی تصریح کرد: نکته مهم چه برای واکسیناسیون و چه برای جلوگیری از ابتلاء به کرونا داشتن الگوی غذایی مناسب است؛ یعنی الگویی که در آن مصرف قند و نمک و چربی در آن کم است. مصرف زیاد مواد قندی همچون نوشابه ها، شیرینی و … می تواند سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. ازاین رو باید از مصرف زیاد و بی رویه مواد قندی و شیرین پرهیز نماییم. پیام دیگر ما مصرف کم نمک است چونکه ما بیشتر از ۲ برابر مقدار سفارش شده نمک مصرف می نماییم، میزان مجاز روزانه به صورت متوسط ۵ گرم است. مصرف نمک زیاد به طرق مختلف رخ می دهد که یکی از آنها نمک پنهان در انواع فست فودها و سس ها است. مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، افزود: از طرفی افراط در مصرف غذاهای چرب و پر ادویه که معمولا هضم سنگینی دارند و حاوی اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای ترانس هستند هم عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی دارد. وی ادامه داد: کاهش مصرف قند و نمک و چربی و دقت در مصرف مواد غذایی و استفاده از غذاها و نوشیدنی هایی که قند، چربی و نمک کمتری دارند سبب می شود که بدن بتواند مقاومت بهتری در مقابل انواع بیماری ها داشته باشد. باید با رعایت تعادل و تنوع غذایی وزن بدن را کنترل کنیم؛ چونکه افراد چاق معمولا احتمال بیشتری برای ابتلاء به کرونا دارند و در صورت ابتلاء هم شدت بیماری در آنها بیشتر بوده و دوره بهبودی هم بیشتر طول می کشد. ازاین رو در کنار کاهش مصرف قند، نمک و چربی باید مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها به میزان ۴۰۰ گرم در روز، کنترل وزن بدن و… را در برنامه غذایی خود بگنجانیم. با این سفارش ها میتوان به مقاومت بدن کمک کرد. عبداللهی ضمن اشاره به شعار سال جاری هفته بسیج تغذیه سال جاری در خصوص ” تغذیه، واکسیناسیون و کرونا”، اظهار داشت: می خواهیم به مردم بگوییم با رعایت اصولی در برنامه غذایی روزانه می توانیم به سیستم ایمنی بدن کمک نماییم. هم اکنون روند چاقی در کودکان زیر ۵ سال و دانش آموزان افزایشی است و در بزرگسالان هم بر مبنای آخرین بررسی ها حدود ۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال گرفتار اضافه وزن و چاقی بوده و بیشتر از ۲۰ درصد دانش آموزان گرفتار چاقی هستند و حتی چاقی شکمی در دانش آموزان داریم. این روند افزایشی به دو دلیل رخ می دهد. عامل اول الگوی غذایی غلط شامل استفاده زیاد از مواد غذایی چرب، شور و شیرین و مصرف کم میوه و سبزی است؛ از طرفی تحرک بدنی هم ناکافی است یعنی ۵۰ درصد مردم تحرک بدنی کافی ندارند. هر فرد باید به مدت ۵روز در هفته ۳۰ دقیقه پیاده روی تند داشته باشد که حداقلی ترین حالت است. وی ادامه داد: در شرایط کرونا که به علت لزوم پروتکلهای بهداشتی حضور در جاهایی که جمعیت زیاد است باید در خانه با انجام حرکات کششی و یا هر شکلی فعالیت بدنی داشته باشیم. عدم فعالیت بدنی و تنها انجام فعالیت نشسته عاملی برای افزایش وزن است. مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره مصرف نمک، خاطرنشان کرد: آخرین مطالعه ما که سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۵ انجام شد می اظهار داشت که مردم روزانه ۱۵ گرم نمک مصرف می کنند. حالا آخرین اطلاعات که در ارتباط با مطالعه عوامل خطر بیماری های غیر واگیر است، متوسط مصرف نمک را حدود ۱۰ گرم گزارش می کند. مبحث مهم این است که همین ۱۰ گرم دو برابر میزان سفارش شده است. سازمان بهداشت جهانی اعلام می کند باید کمتر از ۵ گرم نمک روزانه مصرف نماییم و منظور این همه نمک پیدا و پنهانی است که از راه مواد غذایی در طول یک روز وارد بدن می شود. وی خاطرنشان کرد: ظرف ۵ سال قبل با همکاری سازمان ملی استاندارد میزان قند و نمک حدود ۴۰ محصول غذایی پرمصرف بازبینی شده و کاسته شده است و این کار همچنان ادامه داد و یکی از مهم ترین اتفاقات کاهش میزان نمک در نان بوده است. عبداللهی اضافه کرد: نان بعنوان قوت غالب است و مطالعات می گوید مردم به صورت متوسط روزانه ۳۰۰ گرم نان مصرف می کنند و میزان نمک در آن حدود ۲.۳ درصد بود که با روزی ۳۰۰ گرم مصرف نان حدود ۶ گرم نمک فقط از راه نان وارد بدن می شد و الان با استانداردسازی ها این عدد به کمتر از یک درصد رسیده است. هدف این است که محصولات غذایی به لحاظ میزان قند، نمک و چربی اصلاح شده باشد. وی به نشانگرهای رنگی تغذیه ای با رنگ های سبز و زرد و قرمز بر روی محصولات غذایی اشاره نمود و اظهار داشت: این نشانگرها به مردم کمک می نماید تا موقع انتخاب محصول آنرا لحاظ کنند. قرمز به مفهوم بالا بودن میزان قند، نمک یا چربی است و سبز به معنای مناسب بودن میزان این مواد است. با این اقدامات انتظار داریم که میزان مصرف قند و نمک و چربی کاهش پیدا کند.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.