زالی عنوان کرد؛ حکمرانی غذا به ابزار تجاری سیاسی تبدیل گشته است

به گزارش یسکافه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: بعد از مناقشه غلات در جنگ اکراین، حکمرانی غذا به یک ابزار جدی تجاری سیاسی تبدیل گشته و خیلی مهم است.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، علیرضا زالی، در چهارمین کنگره بین المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران، سیاست گذاری تغذیه ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و ضمن اشاره به اهمیت حکمرانی غذا، اظهار داشت: امروزه غذا یک ابزار قدرت جهانی است و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیافتند از نظر اقتصادی و سیاسی هم گرفتار چالش می شوند. وی ضمن اشاره به گزارش FAO در خصوص رشد بالای قیمت اقلام غذایی در دو سال گذشته، اظهار نمود: در امنیت غذایی دیدگاه رفع نیازهای غذایی فقرا یک نگاه خیرخواهانه است اما در حاکمیت غذایی کمک به فقرزدایی، قطحی زدایی و رفع نیازهای غذایی یک امر حمایتی است. زالی، سیاست گذاری تغذیه ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و ضمن اشاره به اهمیت حکمرانی غذا اظهار داشت: امروزه حکمرانی غذا فقط تمشیت تغذیه ملی نیست بلکه به یک ابزار کارا، با صلابت و دیپلماتیک تبدیل گشته است که امنیت غذایی و حاکمیت غذایی را هم در برمی گیرد. رئیس کنگره تصریح کرد: در حکمرانی و متد حکمرانی غذا رابطه و رویکرد سیاست دولت ها با جوامع مدنی، گروههای تغذیه، مردم و بخش خصوصی مورد توجه قرار می گیرد. وی خاطرنشان کرد: بعد از مناقشه غلات در جنگ اکراین، حکمرانی غذا به یک ابزار جدی تجاری سیاسی تبدیل گشته و خیلی مهم است. زالی، بحث فراهم آوری، دسترسی، سلامت غذایی و پایداری را از اصول بسیار مهم حاکمیت غذایی و حکمرانی غذایی ذکر کرد و به کارگیری تکنولوژی های نوین را مهم برشمرد و اظهار داشت: یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی امروزه در تمام امور مداخله می کند، از داخل منزل و بحث های مطبخی گرفته تا اینترنت اشیا در حوزه طبخ غذا و صنایع تولیدی و تغذیه ای و بسته بندی و خیلی از موارد دیگر. به نقل از ایشان، اخیراً در کشاورزی سبز و هوشمند با استفاده از هوش مصنوعی متناسب با رشد بذرها و دانه ها و مراحل تکمیلی در گیاهان در مزارع سبز با رصد مرتب و دقیق بشر توانسته به درصد بالای تولید برسد. زالی ضمن اشاره به این که بنا بر اعلام FAO تا سال ۲۰۵۰ با چالش جدی کمبود غذا روبه رو می شویم، استفاده از تکنولوژی های جدید را یکی از راهکارهای حل آن برشمرد. وی، یکی از اشکالات مهم را هدر رفت بالای مواد غذایی در کشور عنوان نمود و اظهار داشت: با آموزش همگانی مناسب خانواده ها میتوان از هدر رفت مواد غذایی جلوگیری کرد. رئیس کنگره ضمن اشاره به کشاورزی سنتی در ایران بر لزوم بهینه کردن ماشین آلات کشاورزی، برنامه ریزی برای بهبود اقتصاد روستاها، برنامه ریزی برای کاهش مهاجرت روستاییان و ترغیب نسل جوان به مشارکت در کشاورزی برای بهبود وضعیت تولید موادغذایی تاکید نمود. زالی ضمن اشاره به شاخصهای مهم تأثیرگذار در امنیت غذایی، بر لزوم برنامه ریزی برای سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی و تولید مواد غذایی در ایران جهت تحقق برنامه های راهبردی عمیق در حوزه تغذیه تاکید نمود. وی، متخصصان تغذیه را بخشی از پیکره نظام سلامت برشمرد که یکی از پرجمعیت ترین گروههای نظام پزشکی را می سازند. رئیس دانشگاه بر حضور پررنگ تر همکاران علوم تغذیه در حوزه سلامت تصریح کرد و خواهان نقش آفرینی بیشتر آنان در حوزه های مختلف سیاستگذاری، مشاوره، سلامت، توسعه کشور، اپیدمیولوژی و…، شد. ایشان در ادامه به اهمیت تغذیه در گروههای خاص اشاره نمود و مادران باردار، مادران شیرده، کودکان و سالمندان را از گروههای صدمه پذیر جامعه دانست و به تشریح مشکلات و نیازهای تغذیه ای آنان پرداخت. تداخلات دارو و غذا در سالمندان، اهمیت تغذیه مکفی در رشد و آینده کودکان، افزایش نیاز تغذیه ای مادران شیرده، لزوم آموزش به مادران، از دیگر نکات مطرح شده توسط زالی در این مراسم بود. وی، حضور متخصص تغذیه در بیمارستان را بسیار با اهمیت عنوان نمود و ضمن اشاره به مشکلات تغذیه ای بیماران بستری در قسمت های ویژه بیمارستان ها بر سرعت برنامه ریزی رژیم تغذیه ای برای این بیماران تاکید نمود. به قول زالی، نیاز بیماران بستری در قسمت های مراقبت ویژه به پروتیین و کالری افزایش خواهد یافت. همینطور طول مدت اقامت بستری، ایجاد زخم بستر و عفونت بیمارستانی ارتباط تنگاتنگی با تغذیه دارد. وی با تکیه بر استفاده از ظرفیت سرشار متخصصان تغذیه و انجمن تغذیه ایران این گردهمایی علمی را نشان دهنده سرمایه اجتماعی برشمرد که در سه حوزه آموزش، بهداشت و درمان می تواند به وزارت بهداشت کمک نماید. ضرورت توجه به غذاهای فراسودمندی که بدیل های دارویی می شوند رئیس کنگره، توجه به غذای فراسودمند را اثربخش برشمرد و اظهار داشت: باید غذاهای فراسودمند را توسعه داده و به سفره ایرانی وارد کنیم؛ این غذاها گاهی بدیل های دارویی هستند. به نقل از ایشان، غذاهای فراسودمند با تغییرات ماکروبیوم های روده، مناسب سازی فلور و…، سبب کاهش بیماری هایی نظیر دیابت، پرفشاری خون و سرطان ها می شوند. زالی، توجه به غذاهای پروبیوتیک، سیستم بیولوژی، پروتئومیکس، نوتری ژنومیکس و…، را هم ضروری دانست. رئیس دانشگاه، این کنگره را بازتابی از ایجاد یک نگاهی نوین در حوزه سلامت برای برنامه های مودت آمیز و سیستماتیک با انجمن تغذیه ایران برشمرد و تصریح کرد: یادمان باشد بهترین مشاور ما در حوزه سیاستگذاری، ترمینولوژی، آمایشی، اقتصادی، توسعه ای، ایمنی غذا و… انجمن تغذیه ایران است که دانش، مهارت و دلسوزی خویش را به اثبات رسانده است. زالی اضافه کرد: مطمئناً در همه کشورهای توسعه یافته یکی از نگاههای درخشان در حوزه اصلاح فرآوری توجه به نظرات نهادهای مدنی ذیربط است. این اقدام خوبی است که نهاد مدنی مثل انجمن تغذیه ایران بتواند در سیاست گذاری ها شرکت نماید. رئیس کنگره در ادامه بر لزوم توجه بیشتر به چالش های تغذیه ای و مرتفع ساختن نیازهای غذایی کشور تاکید نمود. زالی تصریح کرد: امروز غذا یک ابزار قدرت جهانی است؛ آب و غذا سلاح های کاربردی منازعات آتی بشر هستند و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیفتند از نظر اقتصادی و سیاسی هم گرفتار چالش می شوند. رئیس دانشگاه در خاتمه سخنان خود ضمن قدردانی از دست اندرکاران برگزاری این کنگره، اظهار امیدواری کرد این گردهمایی علمی سبب تحولات خوبی در حوزه غذا و تغذیه و سیاست گذاری حوزه غذا باشد.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.