رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ ایرانیان در ۱۰ سال قبل ۵ و نیم برابر چاق تر شده اند

به گزارش یسکافه رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار داشت: چاقی در ۱۰ سال قبل در ایران به ۵.۵ برابر افزایش یافته است.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، محمد آقاجانی، روز چهارشنبه در سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی، اظهار نمود: برای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افتخار بزرگی است که میزبان این دوره از همایش است. بحث تغذیه یکی از مهم ترین مسائل در همه کشور ها از جهت توسعه ملی و سلامت است. وی دسترسی فیزیکی به غذا، دسترسی اقتصادی به غذا، سواد و فرهنگ تغذیه و تامین سلامت غذا را چهار بعد تغذیه عنوان نمود و اضافه کرد: به صورت خاص در حوزه سلامت دو بعد سواد تغذیه و تامین سلامت غذا از وظایف وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه چاقی در کشور در طول ۱۰ سال قبل ۵.۵ برابر شده است، اضافه کرد: سوءتغذیه دو طیف دارد، سوءتغذیه ناشی از کمبود دریافت انرژی، پروتئین و سایر مواد لازم و سوءتغذیه ناشی از اضافه دریافت غذا که منجر به چاقی می گردد. رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه با اشاره به اینکه بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود مختص کرده است، اظهار داشت: دیابت، فشارخون، سکته های مغزی و قلبی، پوکی استخوان، نارسایی های کلیوی و خیلی از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از آن تاثیر جدی دارد. آقاجانی با اشاره به اینکه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، خاطرنشان کرد: میزان مصرف روزانه نمک در کشور در ازای هر نفر ۹/۱۰ گرم و دو برابر میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی است. وی افزود: میزان مصرف روزانه شکر در ازای هر نفر هم ۷۰ گرم است، درحالی که میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی ۴۰ گرم است و بسیار مهم می باشد که میزان استفاده از این عناصر در تولید مواد غذایی مورد توجه بیشتری قرار گیرد. رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه در ادامه خاطرنشان کرد: در جریان اجرای طرح تحول سلامت، برنامه تغذیه در مراکز جامع سلامت برای نخستین بار توسط کارشناسان تغذیه به برنامه DHC افزوده شد و کارشناسان در این مراکز خصوصا حاشیه شهرها که از خدمات اجتماعی محروم اند فعالیت کردند. آقاجانی اضافه کرد: در این برنامه کارشناسان برنامه های آموزشی-پیشگیرانه را برای سنین مختلف اجرا می کنند و در مدارس و مهد کودک ها آموزش می دهند و برنامه های مکمل غذایی را برای گروه های سنی اجرا می کنند. وی با اشاره به اینکه برنامه جلوگیری از بیماری های غیر واگیر یکی دیگر از برنامه های طرح تحول سلامت است، توضیح داد: برای کاهش بیماری های غیر واگیر و کاهش مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر اهدافی را تنظیم کرده ایم که بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است. وی افزود: برای کنترل بیماری های غیر واگیر و کاهش مرگ های زودرس ناشی از بیماری های غیرواگیر اهدافی را تنظیم کرده ایم که بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: از اتفاقاتی که در جهت طرح تحول نظام سلامت رخ داد، بحث خدمات تغذیه است که برای نخستین بار ۱۰ خدمت تغذیه در کتاب ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران درج شد و از جانب دولت به رسمیت شناخته و تعرفه گذاری شد. این خدمات در کتاب ارزش نسبی ستاره دار نیستند، به این مفهوم که سازمانهای بیمه گر پایه باید این خدمات را پوشش دهند. ایشان در ادامه با اشاره به وجود مشکلاتی در این خصوص از جانب سازمان های بیمه گیر، به نقش دانشگاه علوم پزشکی در حوزه تغذیه و صنایع غذایی کشور اشاره نمود و اظهار داشت: از سال ۱۳۴۰ انیستیتو تغذیه ای در کشور افتتاح شد و الان این مرکز بعنوان همکار سازمان بهداشت جهانی فعالیت می کند و برنامه های مختلف علمی را اجرا می کند؛ برنامه مراقبت ملی غذا و تغذیه، برنامه ملی کوهورت رابطه غذا با بیماریهای مزمن، برنامه ملی پایش عوامل خطر تغذیه ای در غذاهای صنعتی، برنامه ملی الگوی مصرف مواد غذایی و برنامه ملی تدوین جدول ترکیبات مواد غذایی و چندین برنامه دیگر انیستستو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی که از دیرباز در حوزه تغذیه کشور اثرگذار بوده است در زمینه مواد غذایی فعال است. آقاجانی توضیح داد: در حوزه آموزش و تربیت متخصصان هم دانشگاه علوم پزشکی شهیدب هشتی از سال ۱۳۴۰ کارشناسانی را برای این حوزه تربیت کرده است. خوشبختیم که این دانشگاه موفق شده است پنج هزار پانصد نفر در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا برای عرصه خدمات سلامت و همچنین عرصه آموزش و پژوهش در حوزه پژوهش نیروهای متخصص تربیت کند. وی به اجرای برنامه ویژه «جامع سلامت غذا کشور» از سال ۱۳۹۳ توسط مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو اشاره نمود و اظهار داشت: این برنامه طی چهار فاز چهار ساله(۱۶ سال به طول خواهد انجامید) با سه محور اساسی توانمند کردن آزمایشگاههای مواد غذایی برای شناسایی سموم و آلاینده های مواد غذایی، ارتقای کیفیت و سلامت غذا و همچنین ارتقای فرهنگ تغذیه اجرا می گردد. رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه، افزود: در فاز اول این برنامه توانمند کردن آزمایشگاههای مواد غذایی در کشور با سه کشور هلند، اتریش و مجارستان هدف قرار گرفت و قراردادهای علمی با این کشورها با هدف برگزاری دوره های آموزشی مشترک، اعزام دانشجو و استاد و انتقال تکنوولوژی شناسایی سموم در مواد غذایی منعقد شد و اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: بیومانیتورینگ مو برای مواجهه با ۴۰۰ نوع از آفت کش ها برای اندازه گیری میزان مواجهه انسان با این آفت کش ها، روش شناسایی سریع هشت گروه آلاینده ها و همینطور روش شناسایی همزمان آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی پایه گذاری شد و همچنین روش سه گروه از آلاینده های پایدار آبی در غذا در این فاز به انجام رسید. وی افزود: همینطور کارگاه های مختلف آموزشی، آزمایشگاه های مواد غذایی در کشور برای ارتقا توانمندی آزمایشگاه های مواد غذایی انجام شده است که امیدواریم این روند ادامه یابد و این تحقیقات بتواند در جهت سالم سازی غذایی که مردم مصرف می کنند موثر باشد. آقاجانی در انتها با ابراز امیدواری جهت مفید واقع شدن این کنگره در جهت ارتقای سطح دانش غذا و تغذیه خاطرنشان کرد: البته تامین سلامت غذا در گرو فعالیت خیلی از ارگان ها و وزارت خانه ها، سازمانهای دولتی و مردمی است که امیدوارم با همدلی در این حوزه بوجود آمده بتوانیم سلامت غذا مردم را تضمین نماییم. سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه، تا روز جمعه ۳۰ آذر ۹۷ در سالن همایش های بین المللی ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.